Aandachtspunten dakisolatie

zolder-isolerenHet isoleren van je dak brengt veel voordelen met zich mee. Normaal gesproken verliest je huis namelijk via de gaten in het dak veel van zijn warmte, waardoor er meer gestookt moet worden en je gasverbruik omhoog schiet. Hierdoor heb je hogere energiekosten en wordt het milieu meer belast door een hogere Co2 uitstoot. Er zijn echter een paar aandachtspunten die je in acht moet nemen als je besluit tot het isoleren van je dak. Zo zijn er verschillende soorten dakisolaties, afhankelijk van het soort huis en dak. Een plat dak vraagt bijvoorbeeld om de isolatie aan de bovenkant van het dak aan te brengen, maar bij een schuin dak kan het isolatiemateriaal aan de binnenkant van het dak, aan het buitenkant van het dak, aan de zoldervloer of aan het plafond aangebracht worden. Let hierbij op of je dak damp-open is, omdat je anders het risico op dakrot loopt. Dakrot kan worden voorkomen door dampremmende lagen aan te brengen.

Isoleren binnenzijde van een schuin dak

Het isoleren van de binnenkant van een schuin dak geeft dus een risico op vochtproblemen. Na het plaatsen van het isolatiemateriaal moet er geen vocht meer aanwezig zijn tussen de dakwand en het isolatiemateriaal. Een dampremmende folie aan de binnenkant van het isolatiemateriaal kan dit voorkomen. Bovendien dien je de buitenkant van je dak te controleren. Er moet uiteraard geen isolatiemateriaal aan de buitenkant van het dak aanwezig zijn. In dat geval kan het aanwezige vocht op geen enkele manier meer ontsnappen. Daarbij dient u isolatiemateriaal ruim af te snijden zodat u niet bij eventuele balken in de dakconstructie in de problemen komt. Essentieel is de afwerking van het isolatiemateriaal. Dit moet accuraat gebeuren. U kunt daarvoor schroten op gipsplaten gebruiken. U kunt dakisolatie dus zelf plaatsen, maar niet elk hellend dak is geschikt om zomaar te isoleren.

De binnenkant van een plat dak isoleren

Bij een plat dak is ook de afwerking van de isolatie van het grootste belang. Zorg ervoor dat er geen naden of openingen achterblijven na het plaatsen van het isolatie materiaal. In het geval van een plat dak isoleren is het aan te raden een dampremmende laag of folie tussen het dak en het isolatiemateriaal te plaatsen.

De buitenzijde van een plat dak isoleren

Het isoleren van de binnenzijde van een plat dak kunt u zelf nog wel doen, de isolatie van de buitenzijde van een plat dak kunt u beter aan een professioneel isolatiebedrijf overlaten. Hier moet namelijk een zogenaamde warmdakconstructie worden gemaakt wat de nodige vakkundigheid vergt. Een warmdakconstructie moet vochtproblemen voorkomen. Het is een vrij ingewikkelde klus.

Bedenk ook dat door het plaatsen van isolatiemateriaal het dak hoger komt te liggen. Dit zal een aantal bouwkundige aanpassing van uw woning vereisen zoals het aanpassen van dakgoten of dakranden.

Lees ook: traprenovatie prijs

Wat kost dakisolatie precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.