Kosten isoleren zonder onderdak

Je dak isoleren. Het is zo’n klus waar iedere huizenbezitter een aan zal moeten beginnen. Toch is het niet voor iedere woningbezitter weggelegd. De reden hiervan is dat niet alle woningen een onderdak hebben. Huizen die in het verleden werden gebouwd hebben dakpannen die zo op steunbalken zijn geplaatst zonder dat er een onderdak is. Deze daken zijn een enorm kostenpost en wanneer je er als huizenbezitter achter komt ben je doorgaans niet heel gelukkig. Veel woningbezitters kiezen bij een renovatie van hun huis dan ook voor een renovatie van het hele dak. Hierbij zal moeten worden gekeken of er kan worden geïsoleerd zonder onderdak.

Inhoud

Hoeveel kosten isoleren zonder onderdak

Het is in principe mogelijk om een dak te isoleren zonder dat er een onderdak bij aanwezig is. Er komt het één en ander bij kijken aan techniek maar het is niet onmogelijk. Om zo’n isolatielaag te laten plaatsen zonder onderdak moet er gebruik worden gemaakt van isolatieplaten die onder het pannendak worden aangebracht. Deze isolatieplaten zijn van een speciaal materiaal gemaakt waardoor vocht geen invloed heeft op de isolerende werking ervan. Je spreekt dan over vochtwerende

isolatieplaten.  Laat een dak zonder onderdak te vaak vocht door, dan is het verstandiger om wel te kiezen voor de bouw van een onderdak.
Om een dak te isoleren met vochtwerende isolatieplaten moet gebruik worden gemaakt van isolatieplaten van PUR of PIR. Dit zijn niet de goedkoopste platen om te kopen. Ze zijn redelijk dik en het aanbrengen ervan moet door een vakman worden gedaan voor het veiligste resultaat. De platen moeten namelijk met PUR schuim op hun plek worden gehouden. Dit aanbrengen van PUR schuim is een klusje waarbij je moet zorgen voor de juiste veiligheidsmaatregelen. Een professioneel isolatiebedrijf zal deze klus zonder al te veel problemen voor jou kunnen uitvoeren. Natuurlijk ben jij benieuwd hoeveel je kwijt zal zijn voor het isoleren van je woning als er geen onderdak in je dak zit verwerkt. We hebben dit voor je uitgezocht en kwamen tot de volgende bevindingen:

Welk isolatiemateriaal Afmeting isolatieplaat Prijs per 5 platen in euro’s
PUR of PIR platen 60 bij 120 centimeter 75 euro
  • Als je handig bent. Het is niet aan te raden maar wanneer je beschermende kleding tot je beschikking hebt zou je zelf de Pur of PIR platen kunnen monteren tegen de regels van je buitendak aan. Je maakt op die manier zelf een onderdak van isolatieplaat. Het is een ingewikkeld karwei wat je echt goed moet uitvoeren wil je vochtproblemen voorkomen.
  • Als je liever geen risico’s neemt. Neem jij liever geen risico’s met isolatie, dan is het verstandig om de werkzaamheden door een gespecialiseerd isolatiebedrijf te laten uitvoeren. Je betaalt in dat geval de materiaalkosten en het uurloon van de isolatie specialist.

Hoe is de prijs van isoleren zonder onderdak opgebouwd

De prijs van isoleren zonder onderdak wordt bepaald door een aantal keuzes die je maakt wanneer je besluit om je dak zonder onderdak te laten isoleren. We hebben die keuzes voor je op een rijtje gezet.

  • Keuze 1: kijk hoeveel vocht en wind een dak vangt. Huis wat van zichzelf veel vocht vangt maar wat ook heel veel last heeft van wind is niet geschikt om zonder onderdak te isoleren. Er zal teveel vocht in je isolatieplaten komen wat zelfs kan leiden tot houtrot. Op dat moment ontstaat een levensgevaarlijke situatie met een instabiel dak.
  • Keuze 2: Laat je alsnog een onderdak van binnen uit aanbrengen. Als jij erop staat dat je oude dakbedekking blijft zitten tijdens de werkzaamheden kan je besluiten om eerst een onderdak te laten aanbrengen van binnenuit. Dit is een heel bewerkelijke klus die bovendien heel behoedzaam zal moeten worden uitgevoerd. Langs de binnenkant wordt er dan een vochtwerende laag aangebracht die moet uitmonden in een dakgoot. Je dakconstructie wordt hierdoor niet verstevigd dus deze methode is niet echt een aanrader maar wel een mogelijkheid.
  • Keuze 3: Haal alle dakbedekking weg en plaats alsnog een onderdak. Ga je jouw woning renoveren dan zal je waarschijnlijk ook de dakbedekking moeten wegnemen en vervangen. Deze kans kan je aangrijpen om gelijk een onderdak te plaatsen als onderdeel van de renovatie werkzaamheden. Daarna kan je jouw dak isoleren van binnenuit of van buitenaf, net hoe jij dit het prettigst vindt.
  • Keuze 4: Laat je een dampscherm plaatsen. Je woning verliest behoorlijk wat warmte van binnenuit, maar ook vocht zoekt zijn weg naar buiten. Met het plaatsen van een dampscherm tussen je onderdak en je isolatiemateriaal in voorkom jij dat er vocht in je isolatiemateriaal kan gaan trekken. Een dampscherm kost slechts 5 euro per vierkante meter en voorkomt een hoop ellende.

Heb je een dakkapel? En wil je deze laten isoleren. Lees dan verder op dakkapel OfferteAdviseur.

Praktische bespaartips

  • Vergelijk offertes

Offertes vergelijken

De snelste manier om te besparen op een dak isoleren zonder onderdak of een onderdak te laten plaatsen is door het vergelijken van offertes. Met één klik op onderstaande button vraag jij vrijblijvend meerdere offertes op. Jouw voordeel kan oplopen tot wel 40 procent.

Wat kost dakisolatie precies?

Vraag gratis meerdere offertes op bij specialisten in jouw regio en vergelijk het aanbod. Zo kun je besparen op de aanschafkosten en krijg je een goed beeld van de mogelijkheden. Deze offerte service is gratis en vrijblijvend.